Zuid-Holland helpt verduurzamen

Deze week is Energiehulp.nl gelanceerd in drie gemeenten, als onderdeel van een campagne die gericht is op het bieden van gratis hulp aan bewoners bij het implementeren van energiebesparende maatregelen en het verstrekken van advies op maat. Door deze maatregelen kunnen bewoners geld besparen en het comfort in hun woning verbeteren. Via de eenvoudige en toegankelijke website kunnen bewoners zich gemakkelijk aanmelden voor een bezoek van een energiehulp.

Kwetsbare huishoudens helpen

De campagne richt zich met name op kwetsbare huishoudens die niet over de financiële middelen beschikken om zelf maatregelen te nemen. Tijdens een huisbezoek worden energiebesparende maatregelen toegepast en ontvangen bewoners gepersonaliseerd advies en tips. Het idee voor de campagne is ontstaan in Dordrecht en Papendrecht, waar het al succesvol bleek te zijn.

In Dordrecht zijn al meer dan duizend huisbezoeken afgelegd, wat het effect van de campagne aantoont. Na de lancering van de campagne in september zijn steeds meer adressen bezocht en geholpen, waardoor er mooie resultaten werden geboekt, zoals de plaatsing van 1535 m2 radiatorfolie en de vervanging van 3150 lampen. De medewerkers van Energiehulp spelen hierbij een belangrijke rol, omdat zij het gezicht van de campagne vormen en het vertrouwen van de bewoners vergroten.

Campagne uitbreiden

De provincie Zuid-Holland heeft het succes van de campagne erkend en opdracht gegeven om het concept uit te breiden. Naast Dordrecht en Papendrecht wordt de campagne nu ook gepresenteerd in drie andere gemeenten, Hendrik-Ido-Ambacht, Schiedam en Leiderdorp. Andere gemeenten zullen naar verwachting binnenkort volgen.

Gedeputeerde Berend Potjer stelt dat steeds meer huishoudens moeite hebben om hun energierekening te betalen en dat de provincie Zuid-Holland gemeenten en hun inwoners ondersteunt om energie te besparen en de kosten te verlagen, terwijl tegelijkertijd de klimaatverandering wordt beperkt. De energietransitie is een belangrijk onderdeel van deze verandering en zal alleen succesvol zijn als iedereen kan meedoen, ook de bewoners die kampen met energiearmoede. De provincie Zuid-Holland zet zich daarom in om de energietransitie haalbaar en betaalbaar te maken voor alle huishoudens.